Wil je mij de handel gunnen?

"Nee echt? Dat meen je toch niet hè! Ben je nu aan het schooien?" Dit gaf ik als antwoord aan iemand die in zijn eerste kennismaking met mij op deze manier de deal probeerde te sluiten. Voor mij was dit een regelrechte afknapper. En die deal is ook niet doorgegaan. De term 'gunnen' wordt in de snelle en gejaagde wereld van gladde salespraatjes compleet misbruikt.

 

Gunnen is namelijk een gevolg van een voorafgaand proces. In dat proces zitten elementen als kennismaking, relatie opbouwen, waarde creëren en gewoon zaken doen. Daarna heb je nog eens de aftersales en daarna komt wellicht ooit in de toekomst het woordje gunnen pas voor.

 

Tegenwoordig heb je ook van die netwerkorganisaties, die elkaar de handel gunnen. Je moet dan verplicht om 6 uur uit bed om ergens in een zaaltje naast het gebruikelijke lidmaatschap contributie betalen voor een paar croissants. Daarna volgt de voorstel ronde, worden er visitekaartjes uitgewisseld en volgt er een presentatie van een van de deelnemers of een introducé. Na deze presentatie gaat de leider van de roedel nog even benadrukken dat de kracht van het netwerk is dat 'we' elkaar de handel gunnen. Misschien merk je het aan mijn manier van schrijven, maar ik ben hier zo enorm allergisch voor, ik krijg bij de gedachte alleen al jeuk tussen de billen.

 

Mijn advies aan de leden van al die goedbedoelde netwerkclubs die gunnen als soort verplichting in het pakket hebben, is: Hou eens op met die onzin. Er is er maar één die er beter van wordt en die zit boven in de piramide. Je eet er misschien lekkere croissants, maar het is zonde van je tijd.

Nee, gunnen gaat ergens anders over. Gunnen gaat over het zijn van een goed mens. Dat je doet waar je goed in bent en dat je van nature uitstraalt dat je dat ook leuk vindt om te doen. Want als je je vak met liefde en heel veel plezier uitoefent en je zorgt ervoor dat je goed bent voor je klanten, pas dan ga je ontdekken wat gunnen echt betekent.

 

Ik gun je het allermooiste,

 

Dennis Schomaker