Hulde aan de juf en meester

Sta even stil bij het volgende:

Er zijn mensen die al vroeg in het leven door hebben dat ze later iets willen doen in het onderwijs. Deze mensen gaan naar de pabo en met veel inzet en doorzettingsvermogen, want dat is nodig om hun droombaan te bemachtigen, ronden ze deze volwaardige 4 jarige HBO-opleiding af. Dan zijn ze klaar om de opgedane kennis over te dragen aan de nieuwe generatie, de kinderen die wij door oerdriften en egoïsme op de wereld hebben gezet en waar wij, omdat we van ze houden het allerbeste onderwijs voor verlangen.

Maar klaar met de studie betekent nog niet dat ze ook meteen opgenomen worden in het onderwijssysteem. Ja, ze mogen eerst invalwerkzaamheden verrichten. Voor degene die niet weet wat dat is even een korte uitleg. Je zet de wekker om 7 uur, je gaat je douchen en aankleden, smeert je brood en maakt je klaar voor de werkdag. Dan ga je hongerig naast je telefoon staan, die tussen 8 uur en kwart over 8 over kan gaan. Als de telefoon gaat, neem je op en hoor je waar je vervolgens 20 kilometer verderop om half 9 wordt geacht je te melden om in te vallen voor een leerkracht die zich ziek heeft gemeld omdat het hem/haar allemaal even teveel is geworden. Gaat de telefoon niet …. gebeurt er niets en hoop je dat je de volgende dag aan een nieuwe uitdaging van je droombaan kunt beginnen.

Als je geluk hebt en je hebt een aantal jaren dag in dag uit op deze manier ervaring opgedaan komt er ineens die vacature voor een vaste aanstelling voorbij . Een fulltime baan op een basisschool in de buurt. YESS! Hier heb je je al die jaren voor ingezet. Eindelijk wordt het harde werken en je geduld beloond. Je krijgt een vaste aanstelling en je hebt je doel bereikt. Je kijkt er enorm naar uit om de rest van je werkende leven kinderen te leren hoe ze moeten rekenen en communiceren. Hoe de wereld in elkaar zit en wat ze op latere leeftijd kunnen verwachten. Aan de hand van energievolle en uitgebreid voorbereide lessen ga jij andermans kinderen dat leren wat nodig is om gelukkig te zijn en op latere leeftijd te blijven. Wauw! een vaste baan. je kan het nog steeds niet geloven.

Maar dan komt de realiteit om de hoek. Invalwerk was al hard werken, maar dat was van tijdelijke aard. Dus die handelingsplannen, kind/oudergesprekken, ouderklaaggesprekken, vergaderingen, activiteiten en administratieve noodzakelijkheden zoals nakijkwerk en weer voorbereiden voor de volgende dag kon je rustig aan iemand anders over laten. Ineens komt dit allemaal op je bordje terecht en moet je het er even bij doen. Je had je droombaan iets anders voorgesteld, maar je hebt het er voor over en gaat er de eerste jaren vol tegenaan. Je hobby’s zet je even op een laag pitje, want je bent inmiddels ongeveer 60 uur per week aan het werk en de randverschijnselen vreten energie. Dat lesgeven is heerlijk. Echt, dat is waar je altijd van hebt gedroomd en je voelt je dan ook als een vis in het water. Maar zodra de kinderen de school uit zijn moet er nog zoveel gebeuren dat je daar niet veel meer naast kan hebben.

Het valt je omgeving op dat je wat stiller bent de laatste tijd. Iemand zei laatst dat je oogleden wat zijn gaan hangen. En als je eerlijk bent tel je de dagen alweer af naar de volgende vakantie. Het leek allemaal zo mooi, maar als je die drie vakantiedagen die je over houdt in een week vakantie niet zou hebben, zou je er allang aan onderdoor zijn gegaan. ‘Maar ach, er zal toch wel een tijd komen dat het anders wordt?’ denk je en je blijft vol goede moed je verantwoordelijkheid pakken en de kinderen van andere mensen opvoeden.

Soms denk je er weleens over na en dan denk je aan andere mogelijkheden die je ooit had. De richtingen die je ook op had kunnen gaan, maar niet hebt gedaan omdat het onderwijs de perfecte baan voor jou was. En dromen moet je najagen. We zijn hier maar zo kort, dus waarom iets anders kiezen als het lesgeven je passie is. Maar als je iets anders had gekozen had je ook gewoon eens een paar dagen vrij kunnen nemen. Een paar dagen vrij als niemand vrij is. Gewoon even lekker uitwaaien aan het strand of waar dan ook. Maar dat kan helaas niet in het onderwijs. Hoort bij het vak, dus we zeuren er niet over, maar het was toch wel lekker geweest als dat … nou ja. laat ook maar en je gaat weer verder.

Inmiddels ben je tien jaar aan het werk en praat niemand over die extra uren die je al jaren wekelijks draait. Het hoort immers gewoon bij je werk. Vergoed worden ze al helemaal niet. Je bent ook allang de bevlogen onderwijzer die ooit van de pabo kwam en vol energie voor de klas stond niet meer. Inmiddels kijk je elke ochtend als je wakker wordt naar de telefoon. En na een aantal weken kan het niet anders en bel je. “Sorry, maar het wordt me allemaal even teveel.”

5 minuten later gaat de telefoon ook ergens anders. Iemand die vecht voor het bemachtigen van zijn droombaan neemt noodgedwongen jou baan, jouw droom in.”

De cirkel is rond

Deze mensen vechten inmiddels al jaren voor een beetje extra lucht, iets minder taken en een extra vvv-bon van de regering als waardering voor het onderwijzen van ONZE kinderen.

 

Beste ouders van basisschool kinderen: Wat we ook van hun handelen en staken vinden, hoe oneens we het soms ook zijn met hun keuzes als het gaat om de extra lesstof die onze kinderen krijgen of juist niet. Iedereen die kinderen les geeft doet dat naar eer en geweten en met de bedoeling dat jouw kind het beste uit zichzelf naar boven haalt en zijn ideale weg in het verdere leven kan bewandelen. Zullen we deze mensen dan met respect behandelen en in plaats van klagen en zeuren de komende week even bij ze langs lopen en ze een compliment geven voor dat wat ze doen? Alvast bedankt


Wil je reageren op dit artikel doe dat dan vooral op één van mijn social media kanalen.
Wil je iets persoonlijks met me delen stuur dan je bericht naar dennis@schomaker.nu


Mag niet klagen! - Dennis Schomaker -
Mag niet klagen! - Dennis Schomaker -

Dennis als Spreker

Wil je mij een keer live aan het werk zien? Wil je je bedrijf een keer wakker schudden? Zoek je een spreker voor je evenement? Wil je mij beleven? Dat kan. Klik hier en neem contact op.