NW-ADAM/VEENOORD: De groeibriljant van de regio

Sinds ik in 2002 in Nieuw-Amsterdam/Veenoord ben geland heb ik wel even tijd nodig gehad om mijn draai te vinden. Ik kende niemand. Nu is Nieuw-Amsterdam/Veenoord mijn thuis. Ik woon er met plezier, ken inmiddels veel mensen en het voelt zowaar als thuis. Maar nu ik bijna 15 jaar hier woon wil ik het graag eens hebben over de groei mogelijkheden van deze nog onontdekte diamant. Nieuw-Amsterdam/Veenoord is een schat op de bodem van de zee. Er is een kaart, maar niemand neemt de moeite om er naar te zoeken. 

Laat ik het benoemen.

1. De ligging en bereikbaarheid. 
Nieuw-Amsterdam/Veenoord ligt in Zuid-Oost Drenthe aan de A37. Een stuk asfalt dat rechtstreeks in verbinding staat met de randstad (ongeveer 1,5 uur) en de belangrijke A31 in Duitsland (15 minuten). Ideaal voor het bedrijfsleven in de transportsector en de industrie. Daarnaast beschikt het dorp over een treinstation waar twee keer per uur een trein naar Zwolle of naar Emmen kunt nemen. En als laatste loopt de Hoogeveensche Vaart dwars door het dorp. Deze vaarroute is zowel geschikt voor pleziervaart als voor binnenvaart en staat in verbinding met Hoogeveen, Coevorden, Duitsland en Groningen.

2. De industrie. 
Het bedrijventerrein de Tweeling is gesitueerd direct aan de A37. Het heeft een ontheffing voor geluidsindustrie, waardoor het een perfecte locatie is voor fabrieken en productiehallen. Bovendien is er nog voldoende ruimte voor verdere uitbreiding.

3. De winkelvoorzieningen. 
Het centrum van Nieuw-Amsterdam/Veenoord is van alle gemakken voorzien. nagenoeg iedere branche is vertegenwoordigd en de creatieve ondernemers zorgen telkens voor sfeer en aankleding van het onlangs compleet gerenoveerde centrum. Het is gesitueerd direct aan de Hoogeveensche Vaart. Door de promenade direct langs het kanaal is het de hele seizoen een komen en gaan van pleziervaart-toerisme wat het centrum een bruisende ontmoetingsplaats maakt en een aantrekkingskracht heeft op omliggende dorpen en wijken van Emmen.

4. De toeristische trekpleisters. 
Nieuw-Amsterdam/Veenoord is één van de plaatsen waar Vincent van Gogh ooit woonde en werkte. Het Van Gogh Huis is het best bewaarde geheim van Nederland. Waar de meeste Van Gogh toeristen zich beperken tot een bezoek aan Amsterdam en Brabant, zal de echte liefhebber afreizen naar Drenthe. Een bezoek aan Het Van Gogh Huis verandert uw kijk op zijn leven en misschien ook wel op dat van u zelf. Molen Nooitgedacht stamt uit 1916. Sindskort wordt er weer gemalen en kunt u dit gehele proces aanschouwen met uitleg van de bevlogen molenaars. Op de wandelpromenade dwars door het centrum van het dorp en langs de Hoogeveensche Vaart kunt u heerlijk laveren, zien en gezien worden.

5. De locals. 
Vriendelijk, behulpzaam en verstaanbaar. De inwoners van Nieuw-Amsterdam/Veenoord zijn graag bereid u te ontvangen en u de bijzondere plekjes van de regio te laten zien.

6. De naam. 
Ja, dat is een dingetje. Nieuw-Amsterdam/Veenoord bestaat uit twee dorpen. Nieuw-Amsterdam en Veenoord. Beide dorpen hebben een eigen postcode en worden door de overheid ook als twee dorpen gezien. Helaas zou ik zeggen, want de dorpen horen bij elkaar als één. Vandaar dat ik persoonlijk de naam ook graag veranderd zou zien in Veenoord/Nieuw-Amsterdam. Veenoord voorop om de echte Veenoorder te laten zien dat ze er echt toe doen en daarna Nieuw-Amsterdam om het accent te leggen op Amsterdam. Het zijn de Amsterdammers die hier zijn gekomen om turf te halen en zo is het dorp ontstaan. Bovendien ligt het centrum van Amsterdam op ongeveer twee uur van Nieuw-Amsterdam. Niet ver toch? Voor investeerders en ondernemers is het ook erg interessant om Nieuw-Amsterdam op het visitekaartje te hebben staan. Als je dit ook nog koppelt aan Van Gogh heb je internationaal een gouden combinatie waarmee je je bedrijf kunt vermarkten.

 

Waar Amsterdam inmiddels last heeft van een overvloed aan toeristen ligt in Drenthe een schat te wachten op de vinders. De kaart is er. Het wachten is op de ontdekkingsreizigers.


Wil je reageren op dit artikel doe dat dan vooral op één van mijn social media kanalen.
Wil je iets persoonlijks met me delen stuur dan je bericht naar dennis@schomaker.nu


Mag niet klagen! - Dennis Schomaker -
Mag niet klagen! - Dennis Schomaker -

Dennis als Spreker

Wil je mij een keer live aan het werk zien? Wil je je bedrijf een keer wakker schudden? Zoek je een spreker voor je evenement? Wil je mij beleven? Dat kan. Klik hier en neem contact op.