Waar haal ik de tijd vandaan?

De werkdruk is hoog. Je moet van alles af hebben voor de gestelde deadlines en je wilt ook nog een beetje tijd over hebben om thuis te zijn en je rol als vader, moeder en/of partner te vervullen. Het frustreert je dat je steeds later van je werk thuis komt, maar je relativeert het door te zeggen dat er ook wel weer andere tijden aan komen.

Ondertussen denk je bij jezelf: “Waar haal ik de tijd vandaan?”


Time-Management is een hot item in iedere branche. Hoe deel je je tijd zo efficiënt mogelijk in, zodat iedereen door kan werken en je zelf ook nog vrije tijd over houdt? Hoe zorg je ervoor dat de stapel aan het eind van de dag weg is in plaats van verdubbelt?

Hierbij enkele tips waar je best iets aan zou kunnen hebben:


1. Kick af van je mobiele telefoon verslaving

Zet je telefoon in de stille modus, leg hem buiten direct handbereik en spreek kijktijden af. Bijvoorbeeld: Tijdens kantoor uren maximaal twee keer per dag een kwartier. Buiten de kijktijden is je mobiele telefoon een verboden apparaat. Je hoeft je geen zorgen te maken over bereikbaarheid, want als iemand je echt nodig heeft, weet deze persoon je echt wel te vinden. 

2. Open je mail NIET

Een E-mail is per definitie niet dringend. Het is daarom ook niet noodzakelijk om je mail de hele dag open te hebben staan. Het leidt alleen maar af. Open en behandel je inkomende mail op vaste tijden, bij voorkeur in de middag. Dat zorgt er voor dat je de hele ochtend tijd hebt om in alle rust de dingen te doen die je wilt of moet doen.

3. Organiseer spreekuren

Als je relaties weten op welke tijden je bereikbaar bent, gaan ze daar naar handelen. Een spreekuur is een prima middel om rust te creëren op de andere momenten van de dag.

 

4. Delegeer of besteed uit

Wees kritisch naar de werkzaamheden. Kan iemand anders dat werk ook (en misschien wel beter en sneller) schakel hem/haar dan in.

5. Kijk eens kritisch naar je verantwoordelijkheden en je verantwoordelijkheidgevoel

Deze twee moeten op het zelfde niveau zitten. Is dat niet het geval, dan loop je de kans dat je teveel wilt doen in te weinig tijd.

6. Geef geen antwoorden op vragen die niet gesteld worden
Als de vraag bijvoorbeeld is: "Is dit een goede prijs voor de diensten die we moeten leveren?" 

Zijn er maar twee goede antwoorden, namelijk “Ja” of “Nee”. Niets meer, niets minder. 
Een fout antwoord zou zijn: “Ja, zou wel kunnen, maar je moet niet denken dat ik dit plan ga uitvoeren, want de werkdruk is al zo hoog en ik kan er niet meer bij hebben. Bovendien zou ik ook niet weten, wie het wel zou moeten doen binnen onze organisatie, dus zal het wel weer bij mij op het bordje komen. Daar heb ik dus geen zin in. Als je maar niet denkt dat ik dat voor je op ga lossen.”

Blijf bij de vraag. Een eenvoudig kort antwoord is voldoende.


7. Durf NEE te zeggen
Zeker in drukke tijden is het belangrijk om open te communiceren. Als iets niet kan, kan het niet. Als een klant echt geen andere uitweg ziet en jij bent zijn enige oplossing, dan is deze ook bereid te betalen voor jou extra inzet. Zo niet, dan is de nood waarschijnlijk niet zo hoog als dat de boodschap doet vermoeden.

8. Vermijd discussies als deze niet in je planning staan
Bewaar discussies of meningen voor geplande vergaderingen, meetings of werkoverleggen. 

 

9. Wees taakbewust
Iedere opdrachtgever of werkgever is blij met extra inzet, maar nooit als dat ten koste gaat van de hoofdtaak. 

 

10. Creëer rust en neem pauze

Hard werken is goed, maar zonder pauze gaat je productiviteit ernstig achteruit. Pauze is goed voor je. Neem het, maar een wandeling of doe iets anders. Als het maar even niets met je werk te maken heeft. 

 

 

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je direct hulp bij het implementeren van oplossingen? Neem dan gerust contact met me op.

Connect met Dennis via 06 - 54386107 of dennis@schomaker.nu


Wil je reageren op dit artikel doe dat dan vooral op één van mijn social media kanalen.
Wil je iets persoonlijks met me delen stuur dan je bericht naar dennis@schomaker.nuLeef zonder klagen! - Dennis Schomaker -
Leef zonder klagen! - Dennis Schomaker -

Dennis als Spreker

Wil je mij een keer live aan het werk zien? Wil je je bedrijf een keer wakker schudden? Zoek je een spreker voor je evenement? Wil je mij beleven? Dat kan. Klik hier en neem contact op.