Time-management is vooral Mindset

In mijn vorige blog gaf ik je 10 tips hoe je meer tijd kunt creëren in één dag. Speciaal voor mensen die worstelen met de druk van deadlines, managers, klanten en/of werk. In dit blog ga ik een stap verder en laat ik je inzien dat je met een beetje relativeren een eind kunt komen, zodat je de gegeven tips ook effectief toe kunt passen.

Er zijn twee woorden die tegenwoordig een wetenschappelijke benadering krijgen, die ze niet verdienen. Het ene woord is time-management en de andere is mindset. Ik lees er veel over en vind er ook veel van. Laten we beginnen met time-management. Time-management is geen hogere wiskunde of universitaire opleiding. Het is niets meer of minder dan plannen. Wie een beetje strak kan plannen en taakbewust is, zal niet zo snel in de war raken. De afleidingen van de dag zorgen er voor dat je eventueel extra uren moet lenen van je eigen vrije tijd. En dan komen we meteen bij mindset. Mindset is het bewust gebruik maken van de kracht van je gedachte. Een gedachte kun je zelf veranderen. Dat is niet zo moeilijk. Probeer het maar. Lukt best.

Nu je weet dat je zelf je gedachten kunt veranderen kun je ook waarde geven aan gedachten. Welke gedachte is belangrijk en welke helemaal niet of ergens daar tussenin. En als je waarde kunt geven aan je gedachten kun je ook op dezelfde manier ook waarde geven aan je tijd.

Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je wilt werken en hoeveel tijd je wilt besteden aan andere dingen. Als je dat duidelijk hebt voor jezelf is het eenvoudig in te plannen. Onlangs zei iemand die dat prima beheerst dat hij iedere dag op zijn eigen manier indeelt:

“Ik heb 24 uur per dag te besteden. Daarvan slaap ik 8 uur, werk ik 8 uur en heb ik nog 8 uur over voor alle andere dingen, waaronder mijn sport en mijn gezin.“

 

Het is eigenlijk heel simpel, maar raakt precies de kern. Het valt en staat met: Hoe streng ben je voor jezelf? Als jij meer dan acht uur wilt werken, heb je het er dan voor over om tijd te lenen van je slaap of je andere dingen? In de 8 uur van de ‘andere dingen’ zitten ook de verplichte dingen als grasmaaien, boodschappen doen enzovoort. Dat zijn verplichte ‘andere dingen’. Als je er voor kiest om over te werken, ben je waarschijnlijk aan het interen op je echte vrije tijd. De tijd die je het liefst samen met je gezin en/of vrienden invult. 

“Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe krijg ik dan al mijn werk in die acht uur die er voor staat?”

Dat is een totaal andere vraag, waarvoor ik in mijn vorige blog tips heb gegeven. Maar je moet het wél doen. Je moet wel keuzes durven maken die positief zijn voor je eigen tijdsindeling. Dat betekent ook dat je misschien soms 'NEE' moet verkopen. Dat betekent misschien ook dat je in een discussie verzeilt raakt. Dat betekent misschien ook dat mensen je anders gaan benaderen.

Maar dat betekent ook dat jij meer vrijheden krijgt en meer rust in je hoofd en lijf.

Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van doen.

Ken je die collega die altijd keurig en op tijd zijn werk af heeft en netjes om 17.00 uur het pand verlaat, terwijl jij er nog minimaal een half uurtje aan vast knoopt? Die collega snapt het spel. Die collega geeft waarde aan zijn/haar eigen tijd. Die collega is niet minder gepassioneerd aan het werk dan jij hoor, die collega deelt alleen zijn of haar tijd net even iets anders in en weet wat zijn/haar eigen taak is en wat hij/ze aan iemand anders over kan laten.

Het resultaat is dat jij uitgeblust om zeven uur je prakkie opwarmt in de magnetron, terwijl je collega om half zes in alle rust met het gezin aan tafel de dag doorneemt en plannen maakt voor de komende vakantie.

Kortom: “Het is nooit te laat om andere keuzes te maken”

 


Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je direct hulp bij het implementeren van oplossingen? Neem dan gerust contact met me op.

Connect met Dennis via 06 - 54386107 of dennis@schomaker.nu


Wil je reageren op dit artikel doe dat dan vooral op één van mijn social media kanalen.
Wil je iets persoonlijks met me delen stuur dan je bericht naar dennis@schomaker.nuLeef zonder klagen! - Dennis Schomaker -
Leef zonder klagen! - Dennis Schomaker -

Dennis als Spreker

Wil je mij een keer live aan het werk zien? Wil je je bedrijf een keer wakker schudden? Zoek je een spreker voor je evenement? Wil je mij beleven? Dat kan. Klik hier en neem contact op.