5 tips voor het verbeteren van de akoestiek op kantoor

Hoe vaak gebeurt het je dat je je door omgevingsgeluiden niet genoeg kunt focussen op je werk? Je moet morgen een belangrijke deadline halen. Je besluit om vroeg naar kantoor te gaan om alvast in stilte, effectief en zonder afleiding te kunnen werken voordat je collega's binnen komen. Na een zeer productief uur zit iedereen op zijn plek en ben je weer omgeven met allerlei geluiden die je liever niet hoort. Telefoontjes, het geluid van printers of gesprekken over koetjes en kalfjes die iedereen blijkbaar moet horen. Kun jij je dan nog concentreren en het werk voor de deadline afronden?

Het werken in kantoortuinen heeft zo zijn voordelen. Men maakt snel contact, de lijnen zijn kort en de open sfeer is inspirerend. Theoretisch klopt het allemaal. De praktijk blijkt anders. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat 85% van de mensen werkzaam in een open office omgeving, vindt dat de ruimte te lawaaierig is. De helft van de mensen wordt er door afgeleid en 60% van de mensen spreekt harder dan gebruikelijk als ze met iemand praten (zelfs aan de telefoon). In deze omstandigheden vinden mensen het lastig om efficiënt te werken, met name als concentratie vereist is om het werk goed uit te voeren.

 

 

Teveel hinder van geluid kan leiden tot frustratie en kan ten koste gaan van de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van medewerkers

Stress door kantoorgeluiden

Geluidsoverlast in de werkomgeving dienen we serieus te nemen. Volgens het rapport ‘Burden of Disease from Environmental Noise‘ van The World Health Organization kost het alleen het Europese bedrijfsleven al 30,8 miljoen euro per jaar. Daarnaast is uit een ander onderzoek gebleken dat kantoormedewerkers elke dag minimaal 86 minuten verliezen door diverse afleidingen, waaronder geluid. Uit dit onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm kunnen we opmaken dat het verbeteren van de akoestiek in een open kantooromgeving zorgt voor 30% minder afleiding en stress. Daarom is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de akoestiek van de werkruimte.

Rumoerige collega

 

Hierbij 5 tips om zelf op eenvoudige wijze de eerste stap te zetten naar verbeterde akoestiek op kantoor.

 

Tip 1: Open ramen en deuren (indien mogelijk)

De allerbeste manier om geluid om de akoestiek van een ruimte te perfectioneren is door het verwijderen van harde materialen. Harde materialen weerkaatsen het geluid en dat zorgt voor de echo of nagalm. Door het openen van ramen en deuren wordt het geluid op die plaatsen niet weerkaatst, maar verdwijnt het in de buitenlucht. 

 

Tip 2: Plaats soort bij soort 
Plaats teams, werkzaam aan hetzelfde project, bij elkaar. Mensen zijn gemaksdieren. Als men iets kan vragen zonder te lopen zal men dat doen. Als je mensen bij elkaar zet die samen aan één project werken, blijft het geluid op dat gedeelte van het kantoor. Ditzelfde kun je ook doen met de aanwezige machines, zoals de printer, koffiemachine en overige storende geluidsbronnen. Plaats de machines in de buurt van een kantine of openbare ruimte waar geluiden minder of niet als hinderlijk worden ervaren.

 

Tip 3: Ga in gesprek
Als je met elkaar in gesprek gaat kun je vertellen aan welke geluiden je je ergert en kun je horen aan welke geluiden anderen zich ergeren. Je zult verbaasd staan van de resultaten. Iedereen heeft zijn eigen irritatiegrens en vind bepaalde geluiden meer storend dan anderen. Als men van elkaar weet hoe men over de verschillende geluiden denkt, kan met rekening met elkaar houden en daar naar handelen. Je kunt het gesprek afsluiten met het opstellen van omgangsregels. Het versterkt de bedrijfscultuur als iedereen weet waar ie aan toe is.

 

 

Tip 4: Zachte materialen en groen.

Door gebruik te maken van zachte materialen als vloerbedekking, gordijnen, zitzakken zal de akoestiek aanzienlijk verbeteren. Als je daarbij ook nog een aantal planten aanschaft en plaats ben je een eind op weg om de vervelende geluiden snel uit je zaak te verwijderen.

 

Tip 5: Akoestische Panelen en materialen
Laat je adviseren. Het plaatsen van akoestische panelen kan iedereen, maar een deskundig advies over de hoeveelheid, het uiterlijk en de te gebruiken materialen, voorkomt onnodige investeringen en teleurstelling achteraf. Wil je meer informatie over de akoestische oplossingen van Schomaker.nu,
neem dan vrijblijvend contact op of klik op onderstaande button

perfecte akoestiek